Ustvarjalno poučevanje dramatike, 18. 4. 2018

,

V okviru projekta Gleda(l)išče vas v sredo, 18. aprila 2018, od 13:00 do 17:30 vabimo na strokovno izobraževanje Ustvarjalno poučevanje dramatike, ki je zasnovano po konceptu programske enote PreDRAMI se! in je namenjeno strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi.

Dramatika je več kot le literarna zvrst, saj je dramsko besedilo na prvem mestu uprizoritvena predloga in namenjeno, da skozi govor, igro in druga umetniška izrazila zaživi. Na delavnici bodo udeleženci na ustvarjalen način spoznali, kako lahko dramatika postane tudi mladim bolj dostopna in zanimiva. Ob Cankarjevem letu bodo tokrat v središču naše delavnice HLAPCI.

Za interdisciplinarni pristop in celostno doživetje Cankarjeve dramatike se bomo posvetili zgodovinskemu vidiku, nekoliko drugačni razčlembi besedila, likovno-vizualni podobi drame in nenazadnje njeni igralski interpretaciji. Skozi ustvarjalni proces nas bodo vodili teatrologinja Sandra Jenko, dramaturginja Eva Kraševec, ilustrator Damijan Stepančič in igralec Rok Kravanja.

Delavnica v obsegu petih šolskih ur bo potekala v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana). Za udeležbo ni potrebno dramsko ali gledališko predznanje.

Prijave sprejemamo do 11. aprila 2018 (oziroma do zasedbe prostih mest). Svoje podatke (ime, priimek, ustanova, kontakt) pošljite na naslov sandra.jenko@slogi.si.

Strokovno izobraževanje poteka v okviru programa Eden drug’mu ogenj dajmo projekta Gleda(l)išče. Naložbo sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Udeležba je brezplačna.

 

Eva Kraševec je študirala dramaturgijo na ljubljanski AGRFT in teatrologijo na berlinski Freie Universität. Po diplomi je sprva sodelovala s Festivalom Ex Ponto in pisala gledališke kritike za Delo, leta 2011 pa je sprejela mesto dramaturginje v ljubljanski Drami. Dela kot dramaturginja pri uprizoritvah in avtorskih projektih, piše dramska besedila, priredbe in članke ter je urednica Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana. Občasno sodeluje tudi z drugimi gledališči in neodvisnimi skupinami.

Damijan Stepančič je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in se vse od študija dalje posveča mladinski knjižni ilustraciji ter likovno opremlja učbenike in priročnike. Ukvarja pa se tudi s stripom in animacijo. Nazadnje je sodeloval v projektu Cankar v stripu. Rad prebira zgodbe, še rajši pa si izmišlja svoje. Da pa bi bile še bolj resnične, jih pa nariše.

Rok Kravanja je dramski igralec, performer, pripovedovalec pravljic in učitelj razrednega pouka. Kot samozaposlen v kulturi sodeluje tako v institucionalnih produkcijah kot zunaj njih (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče Ljubljansko, Lutkovno gledališče Ljubljana, APT Novo mesto, KUD Moment Maribor, Via Negativa, Kitch …). Zanimajo ga raziskovalne oblike uprizarjanja in različni pristopi avtorskega gledališča.