Različne predstave za različno stare otroke – Preplet uporabne razvojne psihologije in uprizoritvene umetnosti

v petek, 8. marca 2024 od 10.00 do 13.30

delavnica za študente AGRFT in drugih smeri, ki jih zanima gledališče za otroke in mlade

AGRFT, študijski oder (Aškerčeva 5, Ljubljana)

v torek, 12. marca 2024 od 14.00 do 17.30

delavnica za profesionalne ustvarjalce, ki so dejavni na področju gledališča za otroke in mlade

SLOGI, dvorana (Mestni trg 17, Ljubljana)

Kdo so malčki, predšolski otroci, kdo otroci v zgodnjem, srednjem in poznem otroštvu in kdo mladostniki? O čem razmišljajo? Čemu se smejijo? Kakšna mora biti predstava, da jih pritegne?

Razvojna psihologija raziskuje razvojna obdobja, v katerih otrok raste in se razvija na vseh pomembnih področjih. V vsakem obdobju prepoznavamo določene značilnosti, ki se smiselno povezujejo z elementi uprizoritvene umetnosti. Zagotovo je največja želja ustvarjalcev predstava, ki učinkovito komunicira z mladimi gledalci, ki jih nagovori in pritegne, ki jo razumejo in polno doživijo. Zato je dobro poznati osnovne razvojne značilnosti posameznih starostnih skupin in temu prilagoditi uprizoritveni pristop in gledališki jezik.

Na delavnici se bomo posvetili prav temu: kako s pomočjo spoznanj razvojne psihologije narediti uprizoritev, ki bo resnično namenjena izbrani ciljni publiki in bo polno zaživela v dvorani. Potekala bo kot preplet predstavitve, pogovorov in dela v skupinah s pristopi gledališke pedagogike.

Udeležba je brezplačna, obvezna prijava.

Udeleženci prejmete potrdilo o izobraževanju. Število mest je omejeno.

Prijave sprejemamo do 6. marca oz. do zapolnitve mest na e-naslovu izobrazevanje@slogi.si.

Delavnico organizira Slovenski gledališki inštitut, vodili jo bosta razvojna psihologinja mag. Martina Peštaj in gledališka pedagoginja mag. Sandra Jenko.

Martina Peštaj, foto: Borut GaleMag. Martina Peštaj je urednica Uredništva otroških in mladinskih oddaj na Televiziji Slovenija in se strokovno ukvarja s področjem medijske psihologije ter raziskuje vpliv digitalnih vsebin na razvoj otrok in mladih. Vrsto let aktivno sodeluje pri različnih projektih kulturno-umetnostne vzgoje, zlasti na področju gledališča, filma in animiranega filma za otroke in mlade. Od leta 2017 je stalna članica strokovne komisije spletne platforme Zlata paličica.

Mag. Sandra Jenko je kustosinja pedagoginja in teatrologinja v Slovenskem gledališkem inštitutu. Kot nacionalna koordinatorka kulturno-umetnostne vzgoje za področje gledališča in urednica spletne platforme Zlata paličica se zavzema predvsem za razvoj gledališke pedagogike, zlasti gledališke pismenosti, ter kakovostne ponudbe kulturnovzgojnih in umetniških vsebin na gledališkem področju za otroke in mladino.