V četrtek, 30. maja 2019 ob 18.00 bo v Narodni galeriji strokovno predavanje mag. Ane Kocjančič z naslovom PROSTOR V PROSTORU – razvoj odrskih prizorišč na Slovenskem, od kulisnih prostorov do prostorov brez meja.

Spremljevalni dogodek občasne razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 je del izobraževalnega sklopa Pismenost za gledališče nacionalnega projekta Gleda(l)išče.

Za učiteljice in učitelje partnerskih šol projekta je udeležba ob predhodni prijavi brezplačna. Prijave zbiramo do zasedbe prostih mest na naslovu sandra.jenko@slogi.si.

Vstopnice za predavanje so na voljo tudi na blagajni Narodne galerije (redna cena: 5 EUR).

Vabljeni!

Kratek opis predavanja

Skladno z razvojem ostalih gledaliških panog se je po prvi svetovni vojni začela razvijati tudi oblika odrskih prostorov. Ob tem je marsikdaj prišlo do prizorišč, ki so zaradi svoje nove forme vplivala tudi na način igre, režije in dramaturgije. V nove koncepte odrskih prizorišč so bili vpeti tudi znani slovenski likovni umetniki in arhitekti, na primer Avgust Černigoj, Gabrijel Stupica, Marij Pregelj, Maksim Gaspari, Ivan Vavpotič, Ivo Spinčič, Mirko Lipužič, Drago Tršar, Janez Lenassi, Jakob Savinšek, Meta Hočevar, Marko Japelj… V prostorih brez meja so začeli prizorišča graditi tudi z gibljivimi tehničnimi napravami, novimi mediji, televizijo, filmskimi posnetki, projekcijami in reflektorsko svetlobo. Predavanje bo vodilo po postajah različnih vrst odrskih prizorišč in njihovega razvoja do leta 1991.

mag. Ana Kocjančič, avtorica razstave

Umetnostna zgodovinarka mag. Ana Kocjančič (1977) je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo »Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941)«. Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2007, SAZU, Ljubljana). Trenutno je zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta. Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini ter avtorica obsežne monografije PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991, ki jo je izdal Slovenski gledališki inštitut v zbirki Dokumenti.