Ob svetovnem dnevu gledališča za otroke in mlade 2024

, ,

Vsako leto 20. marca obeležujemo Svetovni dan gledališča za otroke in mlade, ki poteka pod okriljem Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade ASSITEJ.

V letošnji poslanici se je Sue Gilles, predsednica ASSITEJ, ozrla tudi na mlade in družine, ki so žrtve vojne, terorizma, političnih in domačih konfliktov, revščine, nasilja, razseljenosti, brezdomstva in diskriminacije, pri čemer ustvarjanje gledališča in uprizoritev za in z otroki in mladimi nenehno predstavlja dejanje upanja. Po njenih besedah »/n/aša umetniška oblika ponuja tolmačenje in neposredno povezavo s temami in razmerami, s katerimi se otroci soočajo v vsakdanjem življenju, in jim lahko spregovori z glasom, ki jih posluša in razume. K razmisleku o njihovem lastnem položaju pripomore to, kar lahko na varen način odpremo, ponujamo resnico in možnosti ter predstavljamo prihodnost ali pot, ki lahko mladim sproži ideje o tem, kaj bi lahko bilo drugače. Dejanje ustvarjanja je polno upanja.«

Celotno besedilo najdete na spletni strani ASSITEJ. Preberite si tudi sporočila otrok iz Kube in Brazilije, ki poročajo o svojih izkušnjah z gledališčem.

Kot vsako leto poteka svetovni dan gledališča za otroke in mlade pod geslom Take a child to the theatre – Odpeljite otroka v gledališče, da lahko vidi, sliši, občuti, razmišlja in si domišlja.