Natečaj Najst

Izvajalec

SNG Drama Ljubljana

Sodelujoči

Mladi pisci dramskih besedil ter gledališka pedagoginja, dramaturginje, lektorice, igralke in igralci SNG Drama Ljubljana

Starostna skupina

3. triada OŠ in SŠ

Časovno obdobje trajanja projekta

od 2015

Regije

Osrednjeslovenska

Kratek opis

V SNG Drama Ljubljana vsako leto razpišemo natečaj za krajše dramsko besedilo za mlade. Do zdaj smo izmenično razpisali natečaj enkrat za osnovnošolce in drugič za srednješolce. Avtorje izbranih besedil smo povabili na delavnice za oblikovanje dramskega besedila, da so na njih pod vodstvom sodelavcev iz Drame (dramaturginje, gledališke lektorice, igralk in igralcev pa tudi režiserjev) spoznali značilnosti in posebnosti pisanja za gledališče in na podlagi tega izpilili svoja besedila.

Natečaj je izvrstno povezovanje gledališča z mladimi ustvarjalci in sad teh sodelovanj so številni zanimivi gledališki dogodki, ki so zaživeli v Drami. Doslej smo v sodelovanju z mladimi ustvarjalci pripravili gledališko predstavo na Velikem odru Drame, več bralnih uprizoritev v Mali Drami in v času epidemije tako-imenovani bralni gledališki film, ki je bil posnet na različnih lokacijah v Drami.