Mlado gledališče, 14.–16. oktober 2019

, ,
Mlado gledališče 2019, foto: arhiv SLOGI

V uvodnem delu 54. Festivala Borštnikovo srečanje je od 14. do 16. oktobra 2019 potekalo tridnevno strokovno usposabljanje Mlado gledališče, ki je bilo namenjeno strokovnim delavcem iz vzgoje, izobraževanja in kulture.

Umetniški program je udeležencem nudil prikaz raznolikosti uprizoritvene umetnosti za otroke in mladino z ogledom petih kakovostnih gledaliških predstav domačih in tujih producentov:  Pravica biti človek (avtorska predstava mladih, Lutkovno gledališče Ljubljana), Seansa Bulgakov (predmetno-lutkovni brainstorming, Lutkovno gledališče Ljubljana), Mankind (ples med svetlobo in temo, de Stilte – NL), Beli zajec, rdeči zajec (gledališki eksperiment, FBS, Aurora Nova, UL AGRFT) ter Beli očnjak (multimedijska pustolovščina, Gledališče DRAK – CZ). Vsaki predstavi je sledil strokovni pogovor z ustvarjalci.

V spremljevalnem programu sta Maja Šorli in Sandra Jenko izvedli delavnico Predstava pod drobnogledom na primeru predstave Seansa Bulgakov, ki je udeležencem nakazala ustvarjalne metode za pripravo na obisk gledališča in refleksijo po ogledu predstave. V UGM Studio so si udeleženci pod vodstvom Ane Kocjančič ogledali občasno razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991(Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej). Mateja Kokol pa je na igrivi delavnici Gledališka komunikacija predstavila različne tehnike za spodbujanje zaupanja, sodelovanja, komuniciranja in ustvarjalnega izražanja. Delavniški sklop je zaključil plesni duet 1-2’s v izvedbi gledališča de Stilte (NL), ki je udeležence spodbudil k raziskovanju giba in razmišljanju o sodobnem plesu za otroke in mladino.

Celotno izobraževanje sta na začetku in na koncu uokvirila dogodka v obliki strokovnih omizij:  Pravica do gledališča, posvet o sodobnih uprizoritvenih praksah za mlade, in Pedagoška načela v gledališču, predstavitev primerov dobrih praks. Udeleženci so dobili vpogled v različne projekte, metode dela in nenazadnje razmišljanja o gledališču za in z mladimi.

Strokovno izobraževanje Mlado gledališče je bilo izvedeno v okviru nacionalnih projektov kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor: gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov (Drama SNG Maribor) in Gleda(l)išče (Slovenski gledališki inštitut). Projekta sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.