Mlado gledališče, 14.–16. junij 2021

, ,

V uvodnem delu 56. Festivala Borštnikovo srečanje, je med 14. in 16. junijem 2021, že 4. zaporedoma potekalo usposabljanje za strokovne delavce v šolstvu in kulturi – Mlado gledališče.
Umetniški program je udeležencem nudil ogled raznolikih predstav za mlade, vodene pogovore z ustvarjalci po ogledu predstave in aktivne delavnice.

Program je bil sestavljen iz 5 kakovostnih domačih in tujih gledaliških predstav: Tihožitje, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Neverjetno potovanje Rdeče Kapice, Insectotropics (ES) je bila na sporedu v dveh različicah, ena 16+ in druga 9+, Portreti v gibanju, Aurora Nova & Volker Gerling (DE) in Nedelja, Collectif Focus& ChaliWate (BE). Vse predstave so bile vse skrbno zbrane in sestavljene skupaj z mislijo na udeležence in sledenju rdeče niti letošnjega srečanja – ekologiji. Predstave so bile žanrsko različne, da so udeležencem omogočile čim širši vpogled v raznolikost uprizoritvene umetnosti in hkrati omogočale premislek o skupni temi, ki so jo vsaka obravnavale na popolnoma drugačen način.

Poleg predstav, sta bili v programu dve delavnici, vezani na predstavi – Fragmenti mesta, ki so bili v povezavi s predstavo Portreti v gibanju in Montaža na odru, v povezavi s predstavo Neverjetno potovanje Rdeče kapice.

Pismenost za gledališče je bil dogodek, kjer so se predstavili evropski projekti KUV s področja gledališča: Gleda(l)išče, Prvi prizor in Igrišče za gledališče 2.0., na dogodku Ljubezen v času epidemije pa so bili predstavljeni spletni projekti v času epidemije.