Kreativno partnerstvo, 16. 4. 2019

, ,

V torek, 16. aprila 2019, je v Slovenskem gledališkem inštitutu potekalo strokovno usposabljanje in partnersko srečanje v okviru projekta Gleda(l)išče. Ob 9. uri smo se zbrali učiteljice in učitelji sodelujočih osnovnih in srednjih šol, predstavniki gledaliških ustanov ter gledališki ustvarjalci.

Po pozdravnem nagovoru Mojce Jan Zoran, direktorice Slovenskega gledališkega inštituta, je razvojna psihologinja mag. Martina Peštaj predstavila Različne predstave za različno stare otroke. Udeležence je med drugim seznanila o delovanju strokovne komisije platforme Zlata paličica ter pomembnosti ustreznega izbora predstave. Aktivni obisk gledališča z otroki in mladimi se namreč začne z izborom predstave ter zajema tako pripravo kot ustvarjalno refleksijo po obisku. S praktičnimi primeri in nasveti je razložila značilnosti posameznih starostnih skupin: malčki, zgodnje otroštvo, srednje in pozno otroštvo ter mladostništvo. Tako učitelji kot ustvarjalci so lahko pridobili koristne informacije ter nove ideje in nasvete za svoje delo. Predstavitev je zaokrožila živahna diskusija.

Nadaljevala je Sandra Jenko, koordinatorka projekta Gleda(l)išče, s predstavitvijo dejavnosti v šolskem letu 2018/19. Povabila je sodelujoče učiteljice, da z drugimi udeleženci delijo svoje izkušnje s programom Predstava pod drobnogledom, ter s praktičnimi primeri in vajami predstavila tudi program PreDRAMI se!. V naslednjem šolskem letu je predvideno nadaljevanje teh programov na partnerskih šolah, organizirala pa se bodo tudi strokovna izobraževanja za učitelje in ustvarjalce.

V popoldanskem delu je sledila delavnica Razgibajmo učence in učitelje pod vodstvom koreografinje Leje Jurišić. Udeležencem je želela dati občutek za lastno telo in izrazne možnosti le tega. Intenzivnemu ogrevanju ter raziskovanju in spoznavanju telesa je sledilo delo z besedilom, ki je udeležencem predstavilo, kako določeni položaji telesa in obrazne mimike vplivajo na govor ter posledično na izraz.

Strokovno izobraževanje s srečanjem je potekalo v okviru programskega sklopa Eden drug’mu ogenj dajmo projekta Gleda(l)išče. Naložbo sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.