Kamišibaj in ustvarjalno pripovedovanje zgodb

, ,
Kamišibaj, 9. 5. 2018, foto: arhiv SLOGI

V sredo, 9. maja 2018, je v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta potekalo strokovno izobraževanje Kamišibaj in ustvarjalno pripovedovanje zgodb. Delavnico je izvedel Gerhard Jäger, ustanovitelj centra Art Basics for Children v Bruslju.

Predstavil nam je delovanje centra, ki z vzpostavljanjem stimulativno urejenih vsakodnevnih prostorov spodbuja ustvarjalno učenje pri otrocih. Ena izmed postaj v centru je namenjena raziskovanju japonske pripovedne kamišibaj tehnike, s katero je prav zaradi združevanja slike in besede možno »povedati« katerokoli zgodbo, ne glede na njen kulturni in jezikovni kontekst.

Udeleženci so spoznali in preizkusili različne vaje, ki s pretvarjanjem besede v sliko pri otrocih spodbujajo zanimanje za knjige, branje in učenje nasploh. V skupinah so pripravili kratke kamišibaj predstave na osnovi danega slikovnega gradiva v različnih umetniških tehnikah. Delavnico je sklenila misel, da je kamišibaj primerna tehnika za ustvarjalno učenje, saj z naslanjanjem na univerzalno govorico podob vključuje tako umetnost kot znanost, spoznavanje skozi igro.

Strokovno izobraževanje je bilo organizirano v sodelovanju z Društvom KAMIŠIBAJ Slovenije ter izvedeno v okviru programskega sklopa Eden drug’mu ogenj dajmo projekta Gleda(l)išče. Naložbo sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.