Kamišibaj in ustvarjalno pripovedovanje zgodb, 9. maj 2018

Kamišibaj, Foto: ART BASICS for CHILDREN

Mesec maj poteka letos v znamenju kamišibaja, gledališke oblike, ki se tradicionalno naslanja na japonsko pripovedovanje zgodb ob slikah na malem odru. Med 8. in 13. majem 2018 potekajo različni dogodki po vsej Sloveniji, med drugim vseslovensko igranje kamišibaja Zaigraj kamišibaj ter mednarodni simpozij Umetnost kamišibaja: beseda podobe in podoba besede.

Ob tej priložnosti organiziramo v sredo, 9. maja 2018, od 13. do 16. ure strokovno izobraževanje Kamišibaj in ustvarjalno pripovedovanje zgodb (Kamishibai and creative storytelling), ki bo potekalo v dvorani v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana).

S kamišibajem lahko pri otrocih in mladih spodbudimo pismenost, ustvarjalnost in pripovedovanje. Na delavnici bodo udeleženci spoznali, kako sploh začeti s to posebno pripovedovalsko obliko, kako jo integrirati v pouk različnih predmetov, kako uporabiti slikanice ter kako z otroki in mladimi ustvariti kamišibaj. Skupaj bomo ustvarjalno in praktično raziskali številne možnosti in tehnike.

Delavnico bo v angleškem jeziku izvedel Gerhard Jäger iz Bruslja. Skladno z določili 25. člena Zakona o javni rabi slovenščine bo slovenščina zagotovljena na obvestilni ravni.

Gerhard Jäger je 15 let delal v Serapions Theater na Dunaju. Od leta 1990 do 1995 se je ukvarjal s kulturnimi projekti na jugu Avstrije blizu slovenske meje. Pred 20 leti je ustanovil neprofitno organizacijo ABC – ART BASICS for CHILDREN s sedežem v Bruslju/Belgiji, ki deluje na meji umetnosti in izobraževanja kot laboratorij estetskih izkušenj in ozaveščenosti. Jäger je umetniški koordinator organizacije.

Izobraževanje organizira projekt Gleda(l)išče v sodelovanju z Društvom KAMIŠIBAJ Slovenije. Udeležba je za strokovne delavce partnerskih šol projekta, za registrirane koordinatorje kulturno-umetnostne vzgoje in za študente brezplačna (število mest je omejeno). Kotizacija za zunanje udeležence je 20,- EUR.

Podaljšan rok za prijavo je 4. maj 2018 (oziroma do zasedbe prostih mest). Svoje podatke (ime, priimek, ustanova, kontakt) pošljite na naslov sandra.jenko@slogi.si.