Glej, ŠtudenTeater

Gledališče Glej_ŠtudenTeater 5.0_Foto_Aleksandra Krnetič

Izvajalec

Društvo Gledališče Glej v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti

Sodelujoči

Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Inga Remeta, Jan Pirnat; Strokovni mentorji projekta: Nina Šorak, Tin Grabnar, Marko Bratuš, Vid Klemenc, Rok Kravanja, Hristina Vasić Tomše, Tatjana Peršuh

Starostna skupina

Študenti (večinoma prvih dveh letnikov)

Časovno obdobje trajanja projekta

od 2015

Regije

Podravska, Osrednjeslovenska, Jugovzhodna Slovenija, Goriška

Kratek opis

ŠtudenTeater je program, ki ga sta ga Glej in JSKD vpeljala z namenom spodbujanja in razvoja gledališča študentov negledaliških smeri.

Ideja projekta je ustanovitev študentskih gledaliških skupin. Študente kandidate za projekt, pridobivamo na letni ravni na podlagi poziva. Po vikendu delavnic, vodenih iz strani profesionalnih mentorjev dramaturgov, režiserjev, igralcev, koreografov, … oblikujemo skupine do največ osem oseb.

Vsaka skupina dobi mentorja, ki pa ne deluje kot režiser, temveč kot nekdo, ki skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in jim pomaga pri študijskem procesu. Cilj projekta je, da skupine razvijejo svojo lastno gledališko poetiko in jo predstavijo v predstavi avtorskega gledališča.

Najboljše predstave, po izboru umetniških vodji, uvrščamo v redni program Gledališča Glej in z njimi nastopamo tako na domačem odru kozt na odrih po Slovenij.

V letu 2017/2018 sta se projektu pridružila producenta iz Maribora (Moment Maribor) in Nove Gorice (JSKD Nova Gorica), v sezoni 2021/2022 pa tudi producent iz Novega mesta (JSKD Novo mesto).

Fotografije