Glej, ŠtudenTeater

Ventil, Foto: Taja Košir

Izvajalec

Društvo Gledališče Glej v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti

Sodelujoči

Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.); Strokovni mentorji projekta: Nina Šorak, Vito Weis, Jure Novak, Tjaša Črnigoj, Uroš Kaurin, Tin Grabnar, Sandi Jesenik; Strokovni mentorji delavnic: Tin Grabnar, Sebastijan Starič, Jure Novak, Matevž Biber

Starostna skupina

Študenti (večinoma prvih dveh letnikov)

Časovno obdobje trajanja projekta

od 2015

Regije

Podravska, Osrednjeslovenska, Obalno-kraška

Kratek opis

ŠtudenTeater je program, ki ga sta ga Glej in JSKD vpeljala z namenom spodbujanja in razvoja gledališča študentov negledaliških smeri.

Ideja projekta je ustanovitev študentskih gledaliških skupin. Študente kandidate za projekt, pridobivamo na letni ravni na podlagi poziva. Po vikendu delavnic, vodenih iz strani profesionalnih mentorjev dramaturgov, režiserjev, igralcev, koreografov, … oblikujemo skupine do največ osem oseb.

Vsaka skupina dobi mentorja, ki pa ne deluje kot režiser, temveč kot nekdo, ki skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in jim pomaga pri študijskem procesu. Cilj projekta je, da skupine razvijejo svojo lastno gledališko poetiko in jo predstavijo v predstavi avtorskega gledališča.

Najboljše predstave, po izboru umetniških vodji, uvrščamo v redni program Gledališča Glej in z njimi nastopamo tako na domačem odru kozt na odrih po Slovenij.

V letu 2017/2018 se nam k projektu pridružujeta producenta iz Maribora in Nove Gorice.

Fotografije