Gledališko področje se predstavlja na Kulturnem bazarju v Mariboru

, ,

V sredo, 29. novembra 2017, je v Mariboru potekal prvi Kulturni bazar v regiji. Središče dogajanja je bilo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer so imela vsa področja na skupnem razstavnem prostoru svoje stojnice. Dramska in lutkovna gledališča, film, ples, glasba, muzeji, kulturna dediščina, intermedijska umetnost in drugi so obiskovalcem bazarja od 8.30 do 19.30 predstavljali svoje programe in kulturnovzgojne dejavnosti ter ponujali promocijska gradiva. Razstavni prostori so bili zlasti med odmori zelo živahni in dobro obiskani. Tudi za kulinarično popestritev obiskovalcev in razstavljavcev je bilo poskrbljeno.

Po dvoranah SNG Maribor je od 9. ure dalje potekal program strokovnega izobraževanja. V uvodnem predavanju je dr. Robi Kroflič poslušalcem predstavil Vzgojo z umetnostjo. S pomočjo različnih raziskav in s tezami teoretikov je dokazal, da umetnosti ne moremo poučevati, temveč jo morajo otroci in mladi izkusiti in doživeti. Sledila sta dva moderirana pogovora o kreativnem partnerstvu, ki sta potekala vzporedno s poudarkom na različnih starostnih skupinah. Mojca Jan Zoran in Sandra Jenko sta predstavili platformo Zlata paličica in projekt Gleda(l)išče.

Popoldanski program je večinoma potekal v obliki kratkih delavnic po mariborskih kulturnih ustanovah. V Lutkovnem gledališču Maribor so udeleženci lahko spoznali čarobno senčno gledališče, pripovedovanje z lutkami ter lutkovno animacijo s pomočjo sodobne tehnologije. V SNG Maribor je igralka Minca Lorenci s praktičnimi vajami predstavila priprave igralca na odrski nastop. Gledališki režiser Samo M. Strelec je v svoji delavnici Jaz, ti, mi – ustvarjalni partnerji udeležence s skupinskimi vajami spodbujal k sodelovanju in iskanju ustvarjalnih rešitev. Vprašanju komunikacije odrske umetnosti skozi gib in telesno izražanje se je posvečal koreograf in plesalec Matjaž Farič. Jure Novak, režiser Gledališča Glej, je udeležencem predstavil projekt Generacija generaciji ter avtorski pristop h gledališkemu ustvarjanju z mladostniki.

Po zaodrju SNG Maribor sta igralca obiskovalce vodila skozi Gledališki labirint, interaktivni program v okviru projekta Prvi prizor, katerega nosilec je Drama SNG Maribor. Projekt Gleda(l)išče Slovenskega gledališkega inštituta pa se je predstavil z delavnico Predstava pod drobnogledom. Sandra Jenko je udeležence spodbudila k raziskovanju gledališkega kovčka ter jim s pomočjo le-tega predstavila izrazna sredstva gledališča in uprizoritveni proces.

Kulturni bazar v regiji se je zaključil z ogledom predstave Walking mad Baleta SNG Maribor. Tako obiskovalci kot organizatorji in izvajalci so bili s programom bazarja in izvedbo v Mariboru zelo zadovoljni.  Veselimo se že naslednjega srečanja na osrednjem Kulturnem bazarju 5. aprila 2018 v Ljubljani!