Gledališko dogajanje na Kulturnem bazarju 2019

, ,
Kulturni bazar 2019, Foto: arhiv SLOGI

V četrtek, 4. aprila 2019, smo se kulturne ustanove, ustvarjalci ter strokovni delavci iz vzgoje, izobraževanja in kulture ponovno zbrali na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani. Obiskovalci so se lahko udeležili več kot šestdeset dogodkov iz programa strokovnega usposabljanja – med njimi tudi devet gledaliških dogodkov.

Na gledališkem področju smo dejavnosti začeli z jutranjo predstavo Kako zorijo ježevci Lutkovnega gledališča Maribor, ki jo je zaokrožil pogovor dramaturginje Tanje Lužar z Damijanom Stepančičem in ustvarjalci predstave.

Na predstavitvenih delavnicah pod skupnim naslovom Ves svet je oder so Društvo IMPRO, Gledališče Ane Monro, Lutkovno gledališče Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana, SNG Drama Ljubljana in Slovenski gledališki inštitut udeležencem predstavili različne gledališke vaje in igre za delo z otroki in mladimi ter jih seznanili z aktualnimi projekti in dejavnostmi.

V tematskem sklopu Sodobna umetnost sta se predstavila Društvo Mesto ženk z delavnico Ples razlik, ki je skozi telesno-gibalne vaje raziskovala vprašanje spolnosti, ter KUD Moment z delavnico Uporaba vsakdanje sodobne tehnologije v uprizoritveni umetnosti, v kateri so udeleženci preizkušali uprizoritvene principe z različno tehnično opremo.

Druga osrednja tema Ustvarjalnost mladih pa je predstavnike gledaliških ustanov vključevala pri okroglih omizjih Kulturni projekti – mladi za mlade ter Ustvarjalnost mladih v kulturi – Dialog med ustvarjati in doživljati.

Predstavili so se tudi trije nacionalni projekti kulturno umetnostne vzgoje. Projekt Gleda(l)išče je udeležencem predstavil svoj program PreDRAMI se! v obliki gledališko-gibalne delavnice. V okviru projekta Igrišče za gledališče 2.0 je Marko Bulc izvedel Tandemsko uro z gledališko navdihnjenimi naravoslovnimi eksperimenti. Projekt Prvi prizor pa se je z delavnico navezoval na zaključni dogodek letošnjega bazarja, predstavo Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa Drame SNG Maribor.

Izven Cankarjevega doma so si lahko obiskovalci v SNG Drama Ljubljana ogledali še predstavo Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak, ki ga je gledališka pedagoginja Špela Šinigoj nadgradila še s pogovorom z ustvarjalci.

Tudi na razstavnem prostoru v Veliki sprejemni dvorani je bilo dogajanje na gledališkem področju pestro: Lutkovni muzej Ljubljana nam je predstavil delo konservatorja-restavratorja lutk, obiskal nas je Kapitan Dada iz KUD Ljud, doživeli smo lahko gledališko intervencijo s KUD Transformator, ogledali smo si Kamišibaj predstave Društva Kamišibaj Slovenije, spoznali ročne lutke Gledališča Lutke Zajec ter sodelovali smo lahko pri odprti vaji ŠILE Društva IMPRO.  Vmes pa je SLOGI – Gledališki muzej obiskovalcem predstavil gledališko umetnost nekoč in danes s pomočjo mask, rekvizitov in kostumov Mestnega gledališča ljubljanskega in SNG Drama Ljubljana.