Gleda(l)išče – PreDRAMI se!

PreDRAMI se!, foto: arhiv SLOGI

Izvajalec

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI)

Sodelujoči

poklicni gledališki ustvarjalci ter strokovni delavci v vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji

Starostna skupina

OŠ in SŠ

Časovno obdobje trajanja projekta

2016-2021

Regije

Pomurska, Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Osrednjeslovenska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska, Primorsko-notranjska, Goriška, Obalno-kraška

Kratek opis

Program PreDRAMI se!, ki smo ga razvijali v okviru petletnega nacionalnega projekta Gleda(l)išče, spodbuja sodelovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov s profesionalnimi ustvarjalci z namenom oblikovanja kakovostnih in inovativnih projektov kulturno-umetnostne vzgoje, ki kot prožna oblika učenja pripomorejo k spoznavanju dramatike, literature ter gledališke kulturne dediščine z različnimi ustvarjalnimi pristopi in tehnikami.

Izvedbe programa so potekale kot kreativna partnerstva med poklicnimi ustvarjalci gledališkega področja in učitelji na osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji. Zaradi uporabe različnih ustvarjalnih tehnik je program deloval tudi interdisciplinarno in medpredmetno.

Kratkoročni učinki po vsaki izvedbi so bili, da so učenci in dijaki bistveno bolje ozavestili dramsko oz. literarno besedilo, tako vsebinsko kot tudi funkcionalno (kot predloga za uprizoritev), ter bolje izkoristili svoje potenciale ustvarjalnosti, komunikativnosti in sodelovanja. Nenazadnje so s praktičnim preizkušanjem spoznali gledališka izrazna sredstva ter povečali tudi svojo gledališko pismenost. Dolgoročno je učitelj s sodelovanjem pridobil dodatna znanja, metode, izkušnje in ideje za oblikovanje novih prožnih oblik interdisciplinarnega učenja ter vzpostavljanje kreativnih partnerstev.

Fotografije