Generacija generaciji – G2G

Glej, Tako pač je, Foto: Miran Bratus

Izvajalec

Društvo Gledališče Glej

Sodelujoči

Umetniški vodja projekta: Marko Bratuš; Vodja projekta, koordinatorka in organizatorka: Inga Remeta; Strokovni mentorji projekta: Ajda Valcl, Marko Bratuš, Simona Hamer, Sebastijan Starič, Jure Novak

Starostna skupina

Srednješolska mladina

Časovno obdobje trajanja projekta

od 2015

Regije

Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska

Kratek opis

V večini evropskih držav gledališki producenti opažamo trend upadanja mladih obiskovalcev. S podobnim primerom se srečujemo tudi v Sloveniji, kjer je kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in odrasle mnogo, medtem ko se z mladimi med 12 in 19 letom ukvarja le malokdo. Obiski najstnikov v gledališčih tako prevečkrat ostanejo zgolj predmet obveznih kulturnih vsebin v srednjih šolah.

Evropski projekt Generacija generaciji v koordinaciji ljubljanskega Gledališča Glej skuša odgovoriti ravno na tovrsten izziv. Skupaj s partnerji smo kot poglaviten razlog ne obiskovanja gledališč prepoznali odtujenost najstnikov od vsebin, ki jih izbirajo, ustvarjajo in izvajajo odrasli. Pretirano resne, občasno preotročje in največkrat njim tuje vsebine so glavni razlogi, zaradi katerih se mladi z gledališčem težko povežejo. Zato smo v Gledališču Glej za nasvet pristopili do strokovnjakov za področje najstniškega sveta – najstnikov samih.

Avtorske predstave nastale v projektu Generacija generaciji vsebinsko nastajajo iz materialov, ki jih s pomočjo mentorjev naberejo sodelujoči najstniki sami in jih nato oblikujejo v dinamične predstave, za katere se je izkazalo, da so dobro sprejete tako med mladimi kot tudi pri strokovnih javnostih.

V okviru dvoletnega projekta, ki smo ga pričeli izvajati junija 2015, smo v Gleju ustvarili štiri mladinske predstave: Tako pač je!, Glej, k neki manka, Kamor še ni stopila človeška noga in Prihodnost.

Fotografije