18. Festival Zlata paličica, 28. 9. – 6. 10. 2019

, , , ,
Šola v kulturi 2019, foto: arhiv SLOGI

Zaključil se je 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica, ki je med 28. septembrom in 6. oktobrom 2019 potekal v Ljubljani. Obiskovalci so si lahko ogledali 15 kakovostnih predstav po izboru selektorice Nike Arhar, predsednice strokovne komisije spletne platforme Zlata paličica.

Nagrado za najboljšo otroško predstavo je otroška žirija podelila predstavi Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja, mladinska žirija pa je za najboljšo mladinsko predstavo izbrala Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta. Podrobnejši obrazložitvi žirij ter fotografije podelitve nagrad si lahko ogledate na spletni strani organizatorja. Festival je organiziralo Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in Cankarjevim domom Ljubljana.

V okviru festivala je med 3. in 5 oktobrom 2019 potekalo tudi strokovno izobraževanje Šola v kulturi za pedagoške delavce v organizaciji Zavoda Bunker. Strokovni delavci iz osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije so si v treh dneh ogledali pet gledaliških predstav v okviru festivala Zlata paličica, en film v Kinodvoru ter se udeležili različnih dogodkov v okviru festivala Mesto žensk. Osrednja tema usposabljanja je bila gledališče “drugih”, za “druge” in z “drugimi”, čemu je bilo posvečeno tudi uvodno predavanja Zale Dobovšek.

Pri izvedbi izobraževanja je sodeloval tudi Slovenski gledališki inštitut v okviru projekta Gleda(l)išče z delavnico Predstava pod drobnogledom. Koordinatorica projekta Sandra Jenko ter igralec Rok Kravanja sta udeležencem na primerih predstav Nekje drugje in Rožnati trikotnik predstavila različne ustvarjalne pristope za pripravo in refleksijo ogleda predstave.