Mlado gledališče, 12.–14. oktober 2020

, , ,

V uvodnem delu 55. Festivala Borštnikovo srečanje je od 12. do 14. oktobra 2020 potekalo tridnevno strokovno usposabljanje Mlado gledališče, ki je bilo namenjeno strokovnim delavcem iz vzgoje, izobraževanja in kulture.

Letošnji program se je usmerjal v obravnavo tem na robu kadra in spodbujal k inkluzivnemu družbenemu ravnanju. Umetniški program je udeležencem nudil prikaz raznolikosti uprizoritvene umetnosti za otroke in mladino z ogledom petih kakovostnih gledaliških predstav domačih in tujih producentov: Rumena luna (Gledališki laboratorij lutkovnega gledališča Ljubljana v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina in koprodukciji s Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana), Viktorija 2.0 (avtorski projekt, KUD Moment in GT22), Bratje in sestre (New International Encounter & Brageteatret – NO), Muzikoflija: Zgodbe o glasbi in možganih (glasbenogledališki performans, Anton Podbevšek teater) ter Jesen na Plutonu (dokumentarni gledališki projekt, Skupina Saška Brame – UA). Vsaki predstavi je sledil strokovni pogovor z ustvarjalci.

V spremljevalnem programu je Primož Ekart predstavil Gledališki laboratorij in izvedel izkušenjsko delavnica za mentorje, kjer je predstavil svoje poglede in način dela predvsem pri samem začetku snovanja predstave. Zala Ana Štiglic in Monika Pocrnjić sta za mlade pripravili in izvedli ustvarjalno delavnico z naslovom Uporaba tehnologije iz vsakdanjega življenja na odru, ki se je navezovala na predstavo Viktorija 2.0, katero so dodatno odigrali tudi za mlade pred samo delavnico. Na senzorialni sprehod po mestu – Občutenje mesta je udeležence vodil Rajko Muršič, kjer so udeleženci začutili Maribor na drugačen, na občutkih temelječ način. Večji del spremljevalnega izobraževalnega programa je predstavljal dvodnevni seminar za učitelje in ustvarjalce Predstava od spočetja do odmeva pod vodstvom Ive Moberg iz gledališča NIE (NO), kjer so udeleženci spoznali zgodovino in način dela gledališča in pridobili nova znanja in poglede pri ustvarjanju na odru.

Celotno izobraževanje sta na začetku in na koncu uokvirila otvoritveni in zapiralni dogodek: Vključevanje – javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti in Kaj pa zdaj? – refleksija ob zaključku usposabljanja.

Strokovno usposabljanje Mlado gledališče je bilo izvedeno v okviru nacionalnih projektov kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor: gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov (Drama SNG Maribor) in Gleda(l)išče (Slovenski gledališki inštitut). Projekta sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.