Kaktus, murva in trgovina s piščanci, 11. 6. 2019

, ,
Cactus, Mulberry, Chicken Shop

V torek, 11. junija, ob 17. uri je v Slovenskem gledališkem inštitutu potekalo strokovno izobraževanje The cactus, the mulberry and the chicken shop – Kaktus, murva in trgovina s piščanci. Delavnico je v angleškem jeziku vodil Jonathan Meth, ustanovitelj in kurator mednarodne mreže The Fence. Udeležili so se dramski pisci, dramaturgi, gledališki ustvarjalci in pedagogi.

Po uvodnem nagovoru koordinatorke projekta, Sandre Jenko, ter predstavitvi udeležencev je Jonatan Meth nadaljeval z igro opazovanja, ki je potekala v parih. Ob ugotavljanju resničnih in neresničnih trditev so spoznali, da morajo biti pozorni na govorico telesa, način govora ter oblikovanje trditev, hkrati pa so lahko v pomoč tudi predznanje (in predsodki) ter intuicija.

Sledila je predstavitev treh modelov in primerov dobrih praks iz Velike Britanije: »Cactus« je model spodbujanja nastanka in širjenja dramskih besedil za otroške in mladinske predstave, »Mulberry« je primer kreativnega sodelovanja ustvarjalca s šolo, »Chicken shop« pa predstavlja projekt mladinskega gledališko-ustvarjalnega centra. Predstavljeni načini dela, ki jih je Jonathan Meth postavil v mednarodni kontekst, so lahko dramskim piscem, gledališčnikom in pedagogom v pomoč in navdih pri delu z otroki in mladino.

Udeleženci so se nato o predstavljenem pogovorili v skupinah, razpravljali o prenosu teh modelov v slovenski prostor ter razmišljali, kaj jih pri uresničitvi želenih sprememb omejuje. Končni pogovor in predlogi so pokazali, da si želijo več sodelovanja profesionalnih gledaliških umetnikov s šolami in da je glavna težava kontinuiranega dela financiranje. Izpostavili so nekatere pomembnejše in uspešne projekte ter ustanove, zaradi katerih se spremembe na teh področjih že dogajajo. Strinjali so se, da bo treba biti na tem področju aktiven in vztrajen ter da si želijo več podobnih srečanj in možnosti za izmenjavo idej, povezovanje in sodelovanje.

Strokovno izobraževanje je potekalo v okviru programskega sklopa Eden drug’mu ogenj dajmo projekta Gleda(l)išče. Naložbo sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.