21. marec – svetovni dan lutk

Od leta 2003 na pobudo svetovnega združenja lutkarjev UNIMA 21. marca obeležujemo svetovni dan lutk. Letošnjo mednarodno poslanico je napisala Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca in nekdanja francoska ministrica za kulturo, avtorica slovenske poslanice je Maja Kunšič, igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca in nekdanja francoska ministrica za kulturo, v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu lutk poudarja pomembnost dostopnosti umetnosti in njenega življenja “v živo”. Opozarja na ogroženost kulturnih raznolikosti, na to, kako je v času digitalne tranzicije potrebno paziti na vzdrževanje umetnosti in njene moči. Kako ima bistveno vlogo pri dojemanju naše zgodovine in sedanjosti tudi lutkovna umetnost. Parafrazira Paula Claudela, da so “lutke besede, ki igrajo”.

Maja Kunšič, igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana, v slovenski poslanici zapisuje svojo praktično izkušnjo v letu pandemije. Opis razmer lanskega mednarodnega umetniškega delovanja povzame med drugim s citatom Hermana Melvilla: “Poskušam vse stvari, dosežem, kar lahko.”

Več informacij